Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tőkés László ünnepi beszéde
  2007-03-18 09:35:22, vasárnap
 
   
  Elnök úr! Ünneplő Gyülekezet! Kedves Testvéreim!

Erdélyi útjának első napján Elnök úr méltán nevezte Fehéregyházát ,,a leghitelesebb helyszínnek", ahol az ott elesett Petőfi Sándor és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc áldozatai előtt egy magyar államfő fejet hajthat. Erdélyi útjának utolsó állomásán hasonlóképpen hiteles helyszínen köszöntöm az Elnök urat: ,,Erdély kapujában", Nagyváradon.
Száz esztendővel ezelőtt, 1907. március 15-én a Körös-menti Ezredévi Emléktéren avatták fel a szabadságharc vértanújának, Szacsvay Imrének a szobrát. "Nagyvárad polgárai a feledékenységet bűnnek tartják" - olvashatjuk abban a feliratban, amely már 1876-ban hazafiúi kötelességként irányozta elő szobor állítását annak a Szacsvaynak, aki első nagyváradi képviselője volt az első magyar népképviseleti országgyűlésnek, és aki a debreceni országgyűlés jegyzőjeként a Függetlenségi Nyilatkozat aláírásával érdemelte ki a hősi halált. "Csak egy tollvonás volt a bűne" - ez áll a monumentális Szacsvay-szobor talapzatán.

Igen, mi is valljuk: bűn a feledékenység. Annak idején harminc esztendőbe telt, amíg a szoborállítás nyűgös terve végre megvalósult. A feledékenység bűne viszont azóta is kárhoztat bennünket. 1920-ban Trianon harangjai még fennen hirdették, hogy: nem felejt a nemzet. Utóbb azonban kollektív amnézia hatalmasodott el az anyaországon - és ez az önvesztő állapot a 2004. december 5-i, fájdalmas népszavazásba torkollott.

Sólyom László elnök úr! Köszönjük, hogy az összmagyarság nemzeti ünnepén eljött hozzánk - Erdélybe és Partiumba -, és szakítván a közösségi feledékenység nemzetrontó hagyományával, világosan értésünkre adja, hogy: "nem vagyunk egyedül". Nemzetstratégiai igényű megnyilatkozásait idézve, mi is öntudattal valljuk, hogy az erdélyi, a határon túlra szakadt magyarság nem holmi jöttment "kisebbség", hanem a magyar nemzet teljes értékű, elidegeníthetetlen része, aki önálló társadalmi létének teljes voltában "kér éltet vagy halált" - amint a Szózat költője mondja.

Egységes, egyetemes nemzettudatunk a Magyar Március Költőjét idézi meg. "Eggyé lett mind a két magyar" - írja ujjongva Petőfi Sándor a Két ország ölelkezése című versében, az Erdéllyel való unió megvalósulásakor. "Lelkem, szállj a Királyhágón által" - emígyen folytatja az Uniót köszöntő költeményét, aminek hallatán, nemes lokálpatriotizmussal, akár a mostani Királyhágómellék mai közös ünneplésére is gondolhatunk...

"Együtt vagyunk, és együtt maradunk" - ez az idézett Petőfi-vers legfőbb következtetése. 1848 "uniós" örökségét folytatva és szélesebb értelemben kiterjesztve, hadd szóljunk azokról a történelmi és politikai választófalakról, amelyek az elmúlt században nemzetünket és nemzetrészeinket megosztották és megnyomorították.

Trianoni határrendszer. Mindmáig fennáll.
A vasfüggöny - Európa félszázados szétszakítottsága. A hidegháború.
Szellemi, ideológiai, etnikai és kulturális választóvonalak - valamennyiünk fájdalmára és gyalázatára.

Mindezekre jönnie kellett 1989 rendszerváltoztató - szinte - vértelen forradalmának, a sopronpusztai határzár átszakításának, a "hallgatás fala" áttörésének, a vasfüggöny leomlásának; jönnie kell "a közbevetett választófalak" (Ef. 2,14) krisztusi értelmű lebontásának, ami egyedül lehet képes az "integrált" Európát - s benne a szétszakadt magyarságot - a kívánatos és valóságos összhangba, egy igazi uniós egységbe rendezni.

Petőfi Sándornál a magyar és a világszabadság egyet és ugyanazt jelentette. Hasonlóképpen, mi is azt gondoljuk, hogy - a választófalak megszüntetésével - Európa, a népek és a magyarság egységesülése egyugyanazon folyamatnak a részei.

A határokon átívelő nemzetegyesítés és a határok nélküli Európa 1989 után elkezdett útján járva, forradalmár és szabadságharcos elődeink tisztánlátásával és bátorságával bontsuk le azokat a falakat, amelyek közöttünk magasodnak és jövőnk útjában állanak!

Rontsuk le a hazugság és a félelem falát!
Zászlóinkat ne övezze kordon!
Emeljük magasra a szabadság zászlaját!

Erdély és Partium "őrtornyainak" sorában Anyaszentegyházunk és Egyetemünk, Városunk és Régiónk legyenek istenes őrhelyei a hitnek és a szabadságnak! Ebben segítsen minket a mindenható Isten, akiről Erdély nagy költője, Áprily Lajos ekképpen vall:

"S mikor völgyünkre tört az áradat,
s már hegy sem volt, mely mentő csúccsal intsen,
egyetlenegy kőszikla megmaradt,
egyetlen tornyos sziklaszál: az Isten." (Menedék)

Nagyvárad, 2007. március 15.

Forrás: http://gondola.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: királyhágómellék, megvalósulásakor, nemzetrészeinket, nemzetstratégiai, megszüntetésével, tisztánlátásával, választófalakról, megnyomorították, országgyűlésnek, szabadságharcos, feledékenységet, nemzetegyesítés, választóvonalak, átszakításának, kötelességként, világszabadság, nemzettudatunk, népképviseleti, következtetése, sopronpusztai, feledékenység, összmagyarság, forradalmának, szabadságharc, határrendszer, valamennyiünk, hagyományával, hasonlóképpen, népszavazásba, egységesülése, választófalak, szoborállítás, függetlenségi, fehéregyházát, leghitelesebb, hatalmasodott, leghitelesebb helyszínnek, 1848-49-es forradalom, magyar államfő, szabadságharc vértanújának, feledékenységet bűnnek, első magyar, debreceni országgyűlés, hősi halált, tollvonás volt, monumentális Szacsvay-szobor, szoborállítás nyűgös, feledékenység bűne, önvesztő állapot, összmagyarság nemzeti, közösségi feledékenység, határon túlra, Tőkés László, Ünneplő Gyülekezet, Kedves Testvéreim, Petőfi Sándor, Körös-menti Ezredévi Emléktéren, Szacsvay Imrének, Függetlenségi Nyilatkozat, Sólyom László, Magyar Március Költőjét, Petőfi Sándornál, Áprily Lajos,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  Még csak most kezdődik a nap  Éretlen vers  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Régi emberek, akikre máig büsz...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Az engedelmesség miért nem vál...  Alázat  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  A kételkedés kezelése  Egy maradéktalanul uralt világ  Png kutya  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Jónás Tamás – Végtelen b...  Tavaszi kép  Nagyon különös  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Rátalálsz  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Png telefon  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Nem méltó hozzád  Png kutya  Png férfi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Tavaszi kép  Kerüld el az evangélium örömén...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Bounty krémes  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Png nő  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Egy maradéktalanul uralt világ  Png csokor  Png ház  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Egy lelki imádság  Gonosz démon-álarc  Szép estét  Jó éjszakát  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Adakozás  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nagyon különös  Esti kép  Facebookon kaptam  Akarat  Kellemes délutánt kívánok  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Radikális szeretet  A boldog családok mind hasonló...  Szívem tiéd 
Bejegyzés Címkék
leghitelesebb helyszínnek, 1848-49-es forradalom, magyar államfő, szabadságharc vértanújának, feledékenységet bűnnek, első magyar, debreceni országgyűlés, hősi halált, tollvonás volt, monumentális Szacsvay-szobor, szoborállítás nyűgös, feledékenység bűne, önvesztő állapot, összmagyarság nemzeti, közösségi feledékenység, határon túlra, magyar nemzet, mostani Királyhágómellék, idézett Petőfi-vers, elmúlt században, sopronpusztai határzár, vasfüggöny leomlásának, közbevetett választófalak, szétszakadt magyarságot, igazi uniós, világszabadság egyet, választófalak megszüntetésével, magyarság egységesülése, határokon átívelő, határok nélküli, félelem falát, szabadság zászlaját, mindenható Isten, királyhágómellék, megvalósulásakor, nemzetrészeinket, nemzetstratégiai, megszüntetésével, tisztánlátásával, választófalakról, megnyomorították, országgyűlésnek, szabadságharcos, feledékenységet, nemzetegyesítés, választóvonalak, átszakításának, kötelességként, világszabadság, nemzettudatunk, népképviseleti, következtetése, sopronpusztai, feledékenység, összmagyarság, forradalmának, szabadságharc, határrendszer, valamennyiünk, hagyományával, hasonlóképpen, népszavazásba, egységesülése, választófalak, szoborállítás, függetlenségi, fehéregyházát, leghitelesebb, hatalmasodott, szabadságnak, monumentális, megosztották, kiterjesztve, vértanújának, gondolhatunk, őrtornyainak, országgyűlés, bátorságával, egyugyanazon, jegyzőjeként, anyaországon, lebontásának, olvashatjuk, képviselője, nyilatkozat, nemzetrontó, költeményét, aláírásával, királyhágón, megvalósult, szacsvaynak, félszázados, leomlásának, zászlóinkat, közbevetett, ünneplésére, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 662
  • e Hét: 6170
  • e Hónap: 14774
  • e Év: 50715
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.